fredag 23. mars 2012

Besøk på UMB

Vg2 Heste- og hovslagerfaget dro på tur til Universitetet for miljø og biovitenskap

Hest på tredemølleVG2 Hest og hovslager fra Lier vgs. og VG2 Landbruk og gartneri fra Rosthaug vgs. reiste på felles studietur til Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås.
Vi fikk se hvordan de utfører fôringsforsøk på storfe, sau og hest. Dagen begynte i avlsfjøset hvor de har fistelkuer (kikkehull i magen). Her utfører de fôringsforsøk på storfe og vi fikk en gjennomgang om hvordan forsøk utføres med å legge inn poser som inneholder forskjellige fôrslag. De vil da finne ut om fôrslagenes fordøyelighet og få kunnskap om hva som skje i vomma.

Fistelku

Vi får en god beskrivelse om hvordan fôringsforsøk utføres. Her vises poser med ulike fôrslag som legges inn i vomma.

Fistel er med lokk og laget av myk gummi, som settes inn på kuas venstre side. Fistelen er stor nok til at man kan føre inn armen for å legge inn og ta ut disse posene med fôr. For mer informasjon om fistelkuer: http://www.umb.no/iha/artikkel/fistelkuene-med-hull-i-magen/
Fistelku2

Alle fikk lov til å kjenne i vomma på kua gjennom fistelen.


De fistulerte dyrene får godt stell og var i god form. Når det gjøres forsøk har de alltid kontrollgrupper og dyrene har samme produksjonsresultater som kontrollgruppene.
Vi var innom sauene og fikk en innføring i fôringsforsøkene der også.
sau
En av sauene
I forsøksstallen fikk vi en nøye gjennomgang av hvordan fôring- og treningsforsøk utføres på hestene. Du kan lese mer om treningsfysiologi- og ernæringsforsøk her: http://www.umb.no/studier_iha/artikkel/treningsfysiologi-og-erneringsforsok-pa-hest/
Vi fikk se en rutinert hest løpe på tredemølle, hvor de kan justere farten og stigningen for å øke belastningen i treningen. Forsøkene som utføres har som formål å vurdere ulike fôrtypers innvirkning på fordøyelsen og prestasjonene til hestene.
Tredemølle 2
Tredemølle

Fôrslag
Ulike fôrslag


Fistelhest

Hest på tredemølle.

Etter lunsj fikk vi en orientering om studiemulighetene på UMB. Denne økta var veldig interessant og elevene hadde mange spørsmål.


Til slutt besøkte vi energilabben. Her fikk vi gjennomgang av ulike alternative energikilder som bioenergi og solenergi.
Energilabben
Energilabben

Ingen kommentarer: